Altrincham

Altrincham FC is een stokoude club uit Greater-Manchester. Het stadion Moss Lane ligt niet ver van Old Trafford van Manchester United vandaan. De club werd in 1891 opgericht door een zogeheten 'zondags-school' en luisterde in beginsel naar de naam 'Rigby Memorial Club'. Meteen bleek het moeilijk om het hoofd boven water te houden en daar had een ander lokaal team, Grapplers, ook last van en al snel besloten ze om samen verder te gaan als Broadheath FC.

De club was vlak daarna (1893) mede-oprichter van de Manchester League, maar op het veld werd er in beginsel nauwelijks wedstrijden gewonnen. De eerste wedstrijd die men in de Manchester League speelde was er bijvoorbeeld één tegen Hulme en die ging met 7-0 verloren.

Tot aan 1903 was de club telkens wat aan het rondzwerven geweest en versleet verschillende grounds. Uiteindelijk verliet men Broadheath om zich te gaan settelen in het nabijgelegen Altrincham. Het was ook toen dat de club de naam ging dragen zoals we de club hedendaags nog steeds kennen en het was ook vanaf toen dat de club wat succesen wist te behalen. Zo wonnen ze onder deze naam meteen de Cheshire Senior Cup en een seizoenlater deden ze dat opnieuw en werd Altrincham ook kampioen van de Manchester League.

In 1910 verhuisde de club weer, maar bleef het in Altrincham wonen. Moss Lane werd het nieuwe onderkomen van de club, de ground die vandaag de dag nog steeds dienst doet als het pittoreske onderkomen van Altrincham FC.

Grootste rivaal van Altrincham is Macclesfield Town en dat is dan ook een hele oude rivaal van de club, die al dateert uit de tijd dat ze samen in de Cheshire League uitkwamen. Later zouden ze elkaar ook tegen gaan komen op hoger niveau, tot aan de National League aan toe.

Ook de ribaliteit met Northwich Victoria mag niet onderschat worden. In 2006 speelden de clubs nog tegen elkaar op Boxing Day en dat bleek een heet onderonsje die Altrincham overigens met 0-3 verloor.

Altrincham staat in Engeland bekend als ware 'Giant-Killers' in de FA Cup. Herhaaldelijk hebben The Robins een grote club vernederd in de aloude FA Cup. Het begon allemaal in 1922 toen Tranmere Rovers uit de cup geknikkerd werd. Later blameerden clubs als Rochdale, Hartlepool United, Scunthorpe United, Crewe Alexandra, Rotherham United, Sheffield United, York City, Blackpool, Birmingham City en Wigan Athletic zich tegen het nietige Altrincham. Ook in het seizoen 2015/2016 deed Altrincham als giantkillers van zich spreken, toen Barnsley met 1-0 verslagen werd in de FA Cup.

Altrincham was ook herhaaldelijk succesvol in de wat grotere prijzen die ploegen in de Non League kunnen winnen. Zo was Altrincham FC tot tweemaal toe winnaar van de FA Trophy en is het ook tweemaal kampioen geworden van de National League. Sterker nog, Altrincham was de allereerste kampioen toen de Conference National, het vijfde niveau van Engeland en de hoogste divisie onder de Football League, in 1979 werd opgericht. Een seizoen later, 1980/1981 werd Altrincham gewoon weer kampioen. Dat de club echt fan was van deze Conference National bleek in 2016. Sinds het seizoen 2015/2016 veranderde de naam van de Conference National in de National League en Altrincham degradeerde meteen.

Altrincham haalde in 1986 de vierde ronde van de FA Cup, nog steeds een record. In 1925 zag Moss Lane de meeste toeschouwers naar zich toekomen. Een wedstrijd tegen Sunderland Boys werd door ruim 10.000 mensen bekeken. De grootste overwinning van Altrincham was in 1903, toen Sale Holmfield in de Cheshire Senior Cup met 14-2 verslagen werd. Grootste nederlaag werd in 1894 geleden toen Stretford met 13-1 te sterk bleek.

Prijzenlijst:

National League: 1980, 1981

FA Trophy: 1978, 1986 

 

Meer foto's van Altrincham (knip en plak link in browser):

https://www.flickr.com/photos/engelsvoetbalnl/albums/72157665385958266  

 

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com