Big Bert & Rangers 

Bert Konterman werd kampioen met Feyenoord in 1999 en speelde voor 4 andere Nederlandse clubs. Daarnaast kwam hij 12 keer uit voor het Nederlands elftal. Maar van 2000 tot 2003 stond hij onder contract bij het Schotse Glasgow Rangers. De ex-verdediger vertelt hoe een moeizaam begin, plotsklap veranderde door te scoren in één van s' werelds meest beruchte derby's...

Is het nou Bert of Berti?

Big Bert of Biggin…

De rivaliteit tussen Rangers en Celtic heeft van oudsher een religieuze grondslag. Protestant vs Katholiek. Je bent zelf ook Christen. Was daar tijdens je tijd in Glasgow daadwerkelijk wat van te merken?

Nee, viel mee. Het is meer op basis van politiek en een beetje richting om religie. Bij ons speelden RK en bij Celtic protestanten. Dus vermenging had al plaats gevonden…

Het was 2002. Het was op Hampden Park en het was tijdens de befaamde Old Firm toen je besloot maar eens te gaan schieten. Hoe speciaal was dat, scoren in the Old Firm?

Heel bijzonder. Zeker ook het moment in mijn carriere. Ik had veel kritiek gekregen de eerste maanden bij de Gers. Door deze goal veranderde veel. Van master of disaster naar hero/ star…Raar dat deze uitersten zo snel kunnen veranderen.

Je werd kampioen met Feyenoord, iets wat die club daarna tot op heden nooit meer is gelukt. Betekent die titel meer of minder voor je als het kampioenschap met Rangers is 2003 en waarom?

Feijenoord betekent meer. Daar kampioen worden is zeldzamer en moeilijker dan bij de Gers of Celtic. In Schotland bestond er een top 2. In Nederland minimaal een top 3, soms 4 of 5… Daardoor betekent het kampioenschap in 1999 in Rotterdam meer. Zeker ook de feestvreugde was veel groter en intenser bij Feijenoord.

De Rotterdammers wonnen in 2002 de Uefa Cup door onder meer Rangers te verslaan. Wat kun je nog van die ontmoetingen herinneren?

Rot gevoel, na de uitschakeling. Was absoluut onnodig geweest. Pierre maakte een groot verschil met zijn vrije trappen. Als Feijenoord kampioen kon worden, hadden wij dat ook gekund. Alleen zij slaagden en wij faalden. Voor de Feijenoord een geweldig succes, die ik hen absoluut gunde.

Tevens brak ik een botje in mijn voet bij de 1e onderlinge wedstrijd. Dat was bij een sliding met Pierre. De 2e wedstrijd heb ik met een injectie gespeeld. Later bleek ik een breuk te hebben in mijn voet. Seizoen voorbij…

De verhoudingen tussen beide supportersgroepen is alom bekend. Hoe waren de verhoudingen over het algemeen tussen de spelers van Rangers en Celtic?

Buiten het veld prima. We kwamen elkaar wel tegen in de stad, bij het uitgaan en winkelen. Ook speelden sommige spelers samen golf. En er waren ook vriendschappen tussen spelers van Celtic en Rangers of tussen hun vrouwen… In het veld veranderde alles. Even geen vrienden meer…

Van oudsher waren de wedstrijden tegen Aberdeen eveneens beladen. Was dat nog steeds zo?

Een beetje. Met name Aberdeen uit was altijd lastig. Verder speelden er bij de Gers meer sentimenten dan bij Celtic, om tegen Aberdeen te spelen. Zaken uit het verleden die opspeelden. Maar ik vond het altijd wel een leuke ambiance.

Bij het ‘Ibrox-disaster’ in 1971 verloren 66 mensen hun leven. De ramp lijkt voor de wereld ietwat ondergesneeuwd te zijn geraakt door respectievelijk de Hillsborough-ramp en het Heizeldrama. Is dat in Glasgow ook het geval?

Nee. Deze ramp zal altijd meegedragen worden in de geschiedenis van de club. Veel verdriet en ellende, die wel littekens heeft achtergelaten bij de fans, spelers en de club. Deze ramp wordt ook altijd herinnerd bij de Gers.

Het is bekend hoe de club er hedendaags voor staat en wat er allemaal is gebeurt. Doet dit nog wat met je?

Qua beleid zagen wij ook wel vreemde zaken. Wij, Nederlanders, mistten bv een Technisch manager/directeur. Een persoon die de lange termijn bewaakt en plant. Zodoende ook om geld te besparen op passanten als trainers met hun ideeen en wensen. Deze vacature had veel geld kunnen besparen… Maar verder is Rangers wel extreem zwaar gestraft in vergelijking met andere clubs in de UK. Een van de bepalende clubs is uit de cultuur van het Schotse voetbal gerukt. Daar hebben ze nu achteraf allemaal spijt van, denk ik…

Bezoek je nog vaak een wedstrijd van the Rangers?

Ik kom nog graag in Glasgow. De Schotten zijn warme, vriendelijke en aardige mensen. Het voelt echt als thuiskomen, als we weer in Glasgow/ Schotland zijn. Eigenlijk kom ik er te weinig ivm drukte in Nederland. Misschien maar weer gaan werken als trainer in the UK?!..

Nog steeds worden Rangers-fan in oranje gehuld gespot. Dit is om de omverwerping van de katholieke  monarchie in 1688 door Willem van Oranje te gedenken. Als de Rangers-fans 'Hallo, hallo, wij zijn de Billie-boys' zingen, vereenzelvigen ze zich met een bende die vroeger de straten van Glasgow onveilig maakten met iedere katholiek als doelwit. Zoals ook bij vele andere derby's zijn er in Glasgow in het verleden fans vermoord, enkel en alleen omdat ze het verkeerde shirt liepen in de verkeerde buurt. Ook zijn er, minder erg, vele voorbeelden op te noemen waarbij mensen een baan niet kregen of zelfs ontslagen werden. Maar dat is niet alles. Deze rivaliteit heeft een veel diepere grondslag.

Celtic is in 1888 opgericht door een monnik. Toen dit al snel een katholiek succes werd, deed de protestante voetbalpers een oproep om een club op te gaan richten dat in staat zou zijn om Celtic te gaan overtreffen. Het was het begin van een ware religieuze strijdt die aanvankelijk nog wel mee viel. Maar toen Rangers uiteindelijk ook daadwerkelijk wedstrijden van Celtic begon te winnen legde heel protestant Schotland hieraan religieuze waarden aan vast, die de club al snel eigen maakte.

Lorenzo Amoruso is ex-speler en zelfs ex-aanvoerder van Glasgow Rangers. Deze Amoruso was van huis uit katholiek, zoals zoveel Rangers-spelers inmiddels. Maar na het scoren van een doelpunt spoorde hij het publiek aan tot het zingen van anti-katholieke liederen. Wist hij dat? En wat deed de club daar aan? De club deed daar helemaal niets aan. Sterker nog, het moedigde dit soort praktijken zelfs aan! De club verkocht namelijk zelf die Oranje T-shirts en zweepte eveneens Ibrox op door het draaien van het nummer 'Simply the Best' van Tina Turner. Dit nummer wordt door de supporters namelijk omgedoopt tot 'Fuck the pope'. Er zijn 50.000 mensen die dit uit volle borst meezingen. De haat is immers goed voor het geld.

Toch is er in de loop der jaren het één en ander veranderd. Uiteindelijk moest Rangers mee met de concurrentie door ook spelers uit het buitenland te halen. Het resultaat hiervan was dat er steeds meer katholieke spelers naar Glasgow kwamen en die niet gingen spelen voor het katholieke Celtic maar voor het protestantse Rangers. Het winnen van prijzen en het beter blijven, dan wel weer worden, dan Celtic werd belangrijker dan de religieuze keuze.

Celtic was de eerste club die niet-katholieke spelers opstelde. Rangers deed dit lange tijd niet omgekeerd. Sterker nog, de club had tot ver in de jaren '90 enkel en alleen protestante mensen in dienst, van spelers tot en met de kantinejuffrouw. En was een speler dan toch stiekem getrouwd met een katholieke vrouw? Dan kon men naar de premies fluiten. Toen men begon door te krijgen niet langer internationaal mee te kunnen met enkel en alleen protestante spelers begon ook Rangers spelers aan te trekken van katholieke bodem. Het leverde onmiddellijk protesten op. Vele Rangers-fans staken hun seizoenkaart en hun Rangerssjaal in brand. Ze legden zelfs een krans ter nagedachtenis aan de protestantse identiteit van de club.

Maar tot op de dag van vandaag zit de haat diep. Een lollige Nederlander zegt weleens zijn club te verkiezen boven zijn vrouw maar meent dit nauwelijks tot niet. Een authentieke Rangers-fan hoeft dit niet te zeggen om lollig te zijn. Een ander hoeft dit hem ook niet te vragen. Op het moment dat iemand dit toch aan een dergelijke Rangers-fan durft te vragen, bestaan domme vragen dus toch.

Er is gelukkig veel veranderd en dat is maar goed ook. De haat maakt deze derby extra speciaal en brengt zijn charme met zich mee. Maar jammer genoeg heeft deze derby het Christendom maar wat vaak in een verkeerd daglicht gezet. Het protestantse geloof is uit het katholieke geloof ontstaan en beide geloofsrichtingen geloven in een zelfde God. Alleen wordt dat zo vaak gewoonweg niet begrepen.

 

Laatst bijgewerkt: november 2013
www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com