Augustus 2013

Bosman gearresteerd 

Het is 1991. Na 3 seizoenen de spits van Crewe Alexandra te zijn geweest is David Platt nu al 3 seizoenenlang de spits van Aston Villa. Villa weet inmiddels dat het een groeibriljant in huis heeft. De visvijver van het meer noordelijk gelegen Crewe Alexandra is al vaker een goede gebleken. In zijn tijd bij Villa wordt Platt dan ook international als niemand minder dan Bobby Robson hem laat debuteren in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italie. En iedere kenner kan ongetwijfeld zijn droomgoal herinneren op het WK van datzelfde Italie in 1990. In België hoef je hier niet eens kenner voor te zijn...

Er zit een logische opbouw in de loopbaan van David Platt, waar iedere club ook passend aan verdiend. Crewe Alexandra krijgt van Platt rond de 50 doelpunten cadeau en van Aston Villa een mooi bedrag van 200.000 pond aan transfergelden. Aston Villa kreeg op haar beurt eveneens rond de 50 doelpunten van Platt en voert prima beleid door de aanvallende middenvelder goed door te verkopen als het Italiaanse Bari hem voor 5,5 miljoen pond overneemt. Alle partijen zijn er gelukkig mee. Crewe Alexandra en Aston Villa hebben een uitstekende speler onder contract gehad en daar ook nog eens uitstekend aan verdiend. Een prima beleid is hiermee gevoerd.

Het is 1995. Het Europese hof van justitie doet een uitspraak hetgeen het voetbal drastisch gaat veranderen. Jean-Marc Bosman wordt de allereerste speler die het beleid van zijn clubs gaat bepalen en door hem zullen er nog velen volgen. Voor 1995 had een voetbalclub nog het recht om een transferbedrag te vragen als een speler met een aflopend contract naar een andere club vertrok. Sinds dezelfde Bosman door het Europese hof van justitie in het gelijk is gesteld is er, met name voor de kleinere clubs, geen beleid meer te voeren. Het is de voetballer die het beleid van de club bepaald. Jean-Marc Bosman werd niet, zoals vaak na een uitspraak van het hof gebeurt, gearresteerd maar terecht of onterecht in het gelijk gesteld.

Het is 2012. Er is sinds David Platt veel veranderd bij Aston Villa. De club probeert financieel gezond te worden en manager Paul Lambert draagt daar een bijzonder steentje aan mee. De kersverse manager trekt een aantal bijzonder goedkope spelers aan, weliswaar van een veel lager niveau. De geschiedenis herhaalt zich want net als in 1988 wordt er gehengeld in de visvijver van Crewe Alexandra. Net als David Platt, meer dan twintig jaar eerder, wordt Ashley Westwood binnen een no time van vaste waarde op het middenveld van Aston Villa. Maar Westwood is niet de enige aankoop van Lambert.

Op de laatste transferdag komt er rook uit mijn laptop. Ik bezit weliswaar over een dosis kennis wat betreft spelers, maar ik moet elk van de aankopen van Lambert gaan google´n om te kijken wie mijn club nu weer heeft aangetrokken. Dan komt het bericht dat Villa rond is met ene Christian Benteke van RC Genk. ´Eindelijk iemand van een beetje naam´. Denk ik hardop. Mijn laptop is inmiddels andermaal op Wikepedia belandt en daar aangekomen wordt ik toch een beetje teleurgesteld. De statistieken, en vooral het aantal goals, van Christian Benteke vallen mij ronduit tegen.

Maar andermaal blijkt Paul Lambert en de zijnen over een bijzondere kwaliteit te bezitten: ´Iets zien wat anderen niet zien´. Het Aston Villa in opbouw krijgt een moeilijk seizoen voor de boeg. De aankopen van lager niveau moeten duidelijk nog wennen aan het niveau van de Premier League. Maar de goals van Christian Benteke zorgen er voor dat Villa behouden blijft voor dezelfde Premier League. De spits etaleert grote klasse en Villa heeft een topspits in huis. Club en speler zijn geholpen. Lambert en Aston Villa hebben Benteke ontdekt en dankzij hun kan Benteke rekenen op een grote toekomst. Maar als dezelfde Lambert en Aston Villa denken hiervoor enige dankbaarheid voor te zullen krijgen komen ze beide bedrogen uit. Benteke denkt na één seizoen het beleid te gaan bepalen en dient een transferverzoek in. Ingegeven door foute zaakwaarnemers, die aan de Belg zo snel mogelijk veel geld willen gaan verdienen, dient de spits al na één seizoen een transferverzoek in. De club die op een gezonde manier beleid wil gaan voeren kan er eigenlijk niets aan doen. De speler heeft de macht.

Maar tot een transfer komt het niet. Aston Villa doet enkel en alleen juiste dingen en Benteke denkt andermaal weer aan zichzelf. De spits tekent bij. Als Villafan ben ik hier blij mee maar wil mede Villafans tegelijkertijd waarschuwen. Als Benteke straks weer eens scoort gaan we met z´n allen weer hartstochtelijk juichen. Niet voor Benteke, maar voor Aston Villa Football Club. Misschien heb ik tijdens datzelfde doelpunt mijn Villashirt aan. Gewoonweg omdat ik van de club hou. Zeer waarschijnlijk heeft Christian Benteke ook een Villashirt aan. Gewoonweg omdat hij van zichzelf houdt.

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com