Burton Albion 

De club uit Borton-Upon-Trent is opgericht in 1950 en in vergelijking met vele andere clubs is Albion niet bepaald ´stok-oud´ te noemen. De thuishaven van Burton Albion is het Pirelli stadium dat plaats biedt aan meer dan 6.500 mensen. Daar speelt men vanaf 2005 haar wedstrijden toen men het vroegere Eton Park verliet. Het eerste onderkomen van Burton Albion luisterde naar de naam ´Lloyds Foundry Ground´, welke de club in 1958 al verruilde voor Eton Park. Pirelli Stadium werd overigens tegenover het Eton Park gebouwd.

The Brewers is de voornaamste bijnaam van Burton Albion. Vrij vertaald betekend dit ´de Brouwers´. Deze naam komt voort uit het feit dat er een bekende brouwerij in Burton gelegen is. Het stadje Burton heeft al een historie als het gaat om voetbalclubs. Elke typische Engelse naam heeft de plaatselijke voetbalclub dan ook al gehad. Burton Wanderers, Burton Swift,  Burton United, Burton Town en nu dus Burton Albion. Het kon ook niet origineler.

Vanaf het oprichtingsjaar 1950 tot 2002 speelde de club steevast op een lager niveau dan de Conference, het niveau waar eigenlijk het proffesioneel voetbal in Engeland begint. Burton is qua geografie een beetje een twijfelgeval waardoor de club in zowel de Southern als de Northen Leagues heeft gespeeld. Na 7 seizoenen in de Conference gespeeld te hebben, promoveerde Burton Albion in 2009 als kampioen naar de Football League. Sindsdien is de middenmoot in de League Two vaak de eindpositie van The Brewers. 

Een bijzondere prestatie, welke iedere Brewer gemakkelijk kan oproepen, was in 2006 om een wedstrijd in de 3e ronde van de FA Cup. In het Pirelli Stadium hield Burton Albion het grote Manchester United op 0-0, iets dat ook nog een replay in het ´theatre of dreams´ opleverde. Op Old Trafford verloor Albion weliswaar met 5-0 maar daar kon geen Brewer om rouwen. 

In de dagen van de ´Non-league´ behoorden Tamworth, Stafford Rangers, Nuneaton Borough en Gresley Rovers tot de rivalen van Burton Albion. Sinds de promotie naar de League Two is dat toch wel minder geworden. Hedendaags behoren clubs als Port Vale, Crewe Alexandra, Notts County en Chesterfield wel een beetje tot rivaal, echter hevig is dit niet te noemen. Met Derby County bestaat er wel een gezonde rivaliteit. Dit komt omdat veel supporters voor beide sympathie hebben en dit ook door het vertrek van manager Nigel Clough van Burton Albion naar Derby County. Inderdaad. De zoon van de beroemde Brian wordt hiermee bedoeld. 

Echte grote prijzen won Burton Albion nog nooit. Het kampioenschap van de Conference in het seizoen 2008/2009 is onmiskenbaar het hoogtepunt in de geschiedenis van de club. In 1987 haalden The Brewers eens de finale van de FA Trophy maar deze ging over twee wedstrijden verloren tegen Kidderminster Harriers. De vierde ronde in de FA cup in het seizoen 2010/2011 behoort zeker ook tot de hoogtepunten

In de jaren ´60 speelde er ene Richie Barker. De spits is met 159 goals in 270 wedstrijden nog altijd topscorer aller-tijden van Burton Albion. Van 1993 tot 2010 speelde Darren Stride voor The Brewers. Niet vreemd dat hij de meeste wedstrijden ooit voor de club speelde. In maar liefst 646 wedstrijden scoorde hij ook nog eens 124 keer voor Burton Albion.

Prijzenlijst:

League Two: 2015

 

Meer foto's van Burton Albion (knip en plak link in browser):

https://www.flickr.com/photos/engelsvoetbalnl/albums/72157670554451024 

 
 
Laatst bijgewerkt: augustus 2012

 

 

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com