Crystal Palace

The Eagles is weer zo'n club die voor elke Engelse voetballiefhebber een aanrader is voor een bezoek. Niet alleen de naam van de club ademt traditie uit, ook Selhurst Park (het stadion van Crystal Palace) is één brok historie en nostalgie. De club is in 1905 opgericht en het is niet toevallig dat de clubkleuren voorheen niet erg veel verschilden met die van Aston Villa. Één van de oprichters van de club, Edmund Godman, was voormalig speler en werknemer van datzelfde Aston Villa. Het is dan ook leuk te vermelden dat Palace één van haar mooiste momenten in het bestaan van de club beleefde op Villa Park. In 1990 versloeg Crystal Palace op Villa Park namelijk het grote Liverpool van toen met 4-3. Velen noemen dit tot op de dag van vandaag nog steeds de beste FA Cup wedstrijd die er ooit gespeeld is.

Toen Crystal Palace in 1905 was opgericht begon de club in de Southern League Division Two en werden meteen ongeslagen kampioen. Tijdens de Eerste Wereld Oorlog moest de club hun 'Crystal Palace Ground' afstaan aan het leger en speelde Palace tijdelijk hun thuiswedstrijden op 'Herne Hill Running Track'. Na de Eerste Wereld Oorlog, in 1918, verhuisde Palace naar The Nest, wat in Selhurst gelegen lag. Ook dit verblijf duurde niet verbijsterend lang. In 1924 verhuisde club naar Selhurst Park, het stadion waar Crystal Palace vandaag de dag nog steeds te bewonderen is.

De club zwom wat rond door de Engelse divisies maar de First Division bleef lange tijd een droom voor de The Glaziers (oorspronkelijke bijnaam van de club ten tijde van de oprichting). Crystal Palace eindigde in 1991 op de 3e plaats op het hoogste niveau en dat is veruit de beste prestatie in de League van de club. Sowieso waren de jaren '90 het meest succesvol, want het was in 1990 toen Crystal Palace de finale van de FA Cup behaalde en deze uiteindelijk verloor van Manchester United. Palace was erg dichtbij want Manchester United had twee wedstrijden op het oude Wembley ervoor nodig om Palace te verslaan. Een eerste ontmoeting eindigde in 3-3 en een week later wonnen The Mancunians op datzelfde Wembley met 1-0 van The Eagles.

Het was Steve Coppell die in deze glorietijden aan de macht was bij de club. Coppell was 9 seizoenenlang de manager van Palace en geldt nog altijd als een 'Heroe of the sidelide'. Coppell kreeg al snel een goede reputatie doordat hij goedkope spelers van lager niveau haalde die vliegensvlug beter werden en ook vaak met grote winst doorverkocht werden. Zo haalde Coppell ooit Ian Wright, die later furore maakte bij Arsenal, uit de NonLeague vandaan.

In 1979 behaalde de club haar record-attendance. In een wedstrijd tegen Burnley kwamen er bijna 52.000 mensen naar Selhurst Park. Het publiek van Crystal Palace staat bekend als één van de meest 'vocaal-sterke' van het land in haar thuiswedstrijden. Hedendaags kunnen er een goede 26.000 mensen een wedstrijd op Selhurst Park bezoeken.

Bekende namen die ooit de clubkleuren droegen zijn bijvoorbeeld Ashley Cole, Stan Collymore, Nicola Ventola, Ian Wright, Gabor Kiraly, Matthew Upson, Richard Shaw, Gareth Soutgate, Andy Gray en Tomas Brolin. Maar dit zijn slechts voorbeelden van een verder indrukwekkende lijst. 

Jeroen Boere en Edgar Davids zijn de enige Nederlanders die ooit voor de club zijn uitgekomen.

In 1959 behaalde de club haar grootste overwinning in de historie. Barrow werd met 9-0 aan de kant gezet in een wedstrijd die ging om 4th Division. Het grootste verlies in de historie was met dezelfde cijfers. In 1989 verloren The Eagles met 9-0 van het grote Liverpool van toen. Dit was in het seizoen dat Palace in de Division One acteerde.

Jim Cannon is de man die de meeste wedstrijden voor Palace speelde. Tussen 1972 en 1988 speelde hij 660 wedstrijden voor The Eagles. Peter Simpson is degene die het vaakst gescoord heeft voor de club. Deze aanvaller speelde tussen 1929 en 1936 voor Crystal Palace en trof 165 keer het net.

Er zijn twee clubs die door eigen problemen tijdelijk hun wedstrijden speelden op Selhurst Park. Dit waren Wimbledon en Charlton Athletic en het gedrag van Crystal Palace ten opzichte van deze clubs werd niet echt gewaardeerd. Hierdoor is er met name met Charlton Athletic een ware rivaliteit ontstaan. Deze derby staat elders op deze site overigens uitvoerig beschreven. Maar eigenlijk zijn van oudsher Brighton and Hove Albion en Millwall grotere rivalen van Palace.

Crystal Palace is uiteraard een heerlijke naam voor een Engelse voetbalclub. De naam komt van een glazen gebouw dat nabij Hyde Park gelegen lag. Het waren de werknemers van datzelfde glazen gebouw die een voetbalclub wouden gaan oprichten. De naam Crystal Palace was vervolgens dus een logische.

Zoals genoemd speelde Crystal Palace in haar beginjaren in het Crystal Palace Stadium. Dit was een bijzonder groot stadion en doordat bijvoorbeeld Wembley nog niet bestond, en Kennington Oval was afgehaakt, was dit stadion vaak gastheer voor FA Cup Finals maar ook voor internationale wedstrijden. Dit stadion lag vlak naast het eerder genoemde glazen gebouw. Dit verklaard meteen de eerder genoemde bijnaam, The Glaziers. Dit is dus eigenlijk de echte nickname van de club, The Eagles kwam pas jaren en jaren later. In dit Crystal Palace Stadium zagen ooit meer dan 120.000 mensen een FA Cup Finale tussen Sunderland en Aston Villa. 

 

Het was pas in beginjaren ´70 toen de club de bijnaam The Eagles kreeg. Dit was omdat de toenmalige manager vond dat de club een stoerdere bijnaam verdiende. Deze Malcom Allison snapte er dus helemaal niets van. Een bijnaam moet ergens vandaan komen of automatisch geboren worden. Helaas won Allison het, want hedendaags wordt The Eagles nog steeds steevast gebruikt. Veel mensen weten niet eens van het bestaan van de naam ´Glaziers´ af. Zonde. 

Dezelfde Allison was verantwoordelijk voor het veranderen van de clubkleuren. Zoals reeds vermeld speelde Palace ooit in het Claret & Blue. Allison vond dit te 'doorgaans' en zoals eerder de clubkleuren van Aston Villa werden gekopieerd werden later de clubkleuren van FC Barcelona na ge-aapt. 

Prijzenlijst:

Second Division: 1979, 1994

Third Division: 1921 

 

Meer foto's van Crystal Palace (knip en plak link in browser):

https://www.flickr.com/photos/engelsvoetbalnl/albums/72157664987651636

https://www.flickr.com/photos/engelsvoetbalnl/albums/72157665098781691

 
Laatst bijgewerkt: december 2013

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com