Februari 2013

David en Goliath 

In Nederland stelt de beker eigenlijk niets voor. Het lijkt wel een verplichting voor Clubs, spelers maar ook voor publiek. In Engeland is dat net zo met de League Cup. Topploegen stellen B-spelers op en ook het publiek blijft lekker warm thuis of in de pub.

Maar met de FA Cup is dat anders. Ik ga mijn mening hier niet geven dus hou het maar bij feiten. De FA Cup is het mooiste bekertoernooi voor clubteams ter wereld. Dit toernooi is bedruipt met traditie en overgoten met nostalgie. Lang voordat er op deze wereld ook maar enige vorm van competitievoetbal werd gespeeld bestond dit toernooi al. In 1898 richte McGregor (ook te lezen in de voorgaande column´s) de Football League op. Maar de FA Cup bestond toen al lang. In 1872 was The Wanderers de eerste ploeg die de trofee in onvangst nam en dit mocht het een jaar later nogmaals meemaken. Clubs als Oxford University en Clapham Rovers wonnen de FA Cup eveneens in deze beginjaren. Aston Villa, West Bromwich Albion en vooral Blackburn Rovers waren de eerste clubs die de cup wonnen, uit het rijtje verenigingen die vandaag de dag nog bestaan. De FA Cup is een eeuwenoude traditie. Maar veel van dat soort tradities worden ons afgepakt of verdwijnen met de tijd. Maar op 27 januari 2013 bleek dat deze traditie gelukkig nog steeds bestaat. 

EredivisieLive heeft dit seizoen weer de rechten over zowel de League Cup als de FA Cup. Op zaterdag werden er wedstrijden uitgezonden welke eigenlijk niet ´FA Cup-waardig´ zijn voor een live tv-game. Manchester United v Fulham moet worden gespeeld en, als Premier League-wedstrijd, zeker live voorbij gaan komen, maar niet op zaterdag 26 januari om de FA Cup. Dit moet je kunnen begrijpen. Uiteraard is EredivisieLive ongetwijfeld afhankelijk van de Engelse Sky Sports of Setanta.

Maar gelukkig was zondag 27 januari wel zoals hij hoort. Degene die deze 3 livegames verzonnen heeft begrijpt het helemaal. De underdog moet thuisspelen tegen de favoriet. Niet Goliath tegen David, maar David tegen Goliath.

Het begon met Brentford v Chelsea op het prachtige en authenthieke Griffin Park, gevolgt door Leeds United v Tottenham Hotspur. Als toetje zou het nietige Oldham Athletic thuisspelen op Boundary Park tegen het grote Liverpool. Als ik vandaag getuige mocht zijn van één verassing uit deze drie wedstrijden dan was ik spekkoper, beloofde ik mezelf.

De FA Cup staat bekend om haar traditiegetrouwe verassingen. Zondag 27 Januari stond het er weer bol van. De dag ervoor had Luton Town al verrast door Norwich City op hun grond te verslaan en Milton Keynens Dons deed dit tegen Queens Park Rangers. Op de zondag ging dit vrolijk door. Chelsea had mazzel met een replay na een bezoek aan Griffin Park. Brentford was beter, nam tweemaal de voorsprong en zag Chelsea toch nog gelijk komen. Dit mag zeker een verassing heten, maar we weten allemaal hoe dit op Stamford Bridge gaat aflopen. Ook Leeds United verraste door Tottenham Hotspur op Elland Road met 2-1 te verslaan. Maar Leeds United is een grote club buiten het veld en een uitslag als deze kan dan ook nog eens voorkomen. De grootste verassing was het toetje. De grootste verrassing was Oldham Athletic.

Ik kan me herrinneren dat Oldham Athletic in de jaren ´90 nog even op het hoogste niveau van Engeland speelde. Als jochie schreef ik graag uitslagen over en zodoende kwam de naam Oldham Athletic wel eens uit mijn pen. Vandaag de dag is de club een onopvallende figurant in de Football League. Het stadion Boundary Park is een echt oudje. Drie fraaie tribunes zouden eindelijk weer vol gaan zitten voor het FA Cup duel met Liverpool. Aan één lange zijde staat niet eens een tribune meer. De miljonairs van Liverpool zouden daar maar even de volgende ronde van de FA Cup gaan bereiken.

Je moet je voorstellen. Sterren als Steven Gerrard en Luis Suarez komen aan in de kleedkamer van Boundary Park. Een afgetrapte kleedkamer met houtenbankjes en koude douches waar nauwelijks van een waterstraal sprake kan zijn. Dus even geen jacuzzi´s en Whirpools. Geen biljartlaken van een veld, nee integendeel. De avond ervoor werden supporters van Oldham Athletic massaal opgeroepen om het veld en de tribunes sneeuwvrij te maken, zodat hun ´wedstrijd van het jaar´ door kon gaan. Het verschil in- en buiten veld met Liverpool is enorm.

Oldham Athletic won op 27 januari 2013 van Liverpool. De ´bijna´ amateurs gedroegen zich uiterst professioneel en de Liverpool-professionals lieten zich kinderlijk provoceren. Martin Skrtel werd gek van Oldham-spits Smith, die vlak voor de wedstrijd zijn vader nog op het land geholpen had. De uiterst slecht keepende Brad Jones hoeft in zijn nadagen ook niet meer te rekenen op een contractje bij Oldham Athletic en wereldster Steven Gerrard uitte zijn frustraties voornamelijk tegen arbiter Lee Propert. David versloeg Goliath en deed Goliath op David lijken. Oldham Athletic hield de traditie van de FA Cup hoog en stuurde Liverpool met een figuurlijke koude douche naar huis. Ik heb genoten van Oldham Athletic en het fraaie Boundary Park op de achtergrond. En ik sluit dan ook niet uit dat Liverpool ook letterlijk met een koude douche naar huis gestuurd is.

 

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com