Voetbal & Eerste Wereld Oorlog

Ineens was er geen Football League en geen FA Cup meer. Veel spelers moesten ineens gaan vechten aan het front in plaats van op het veld. Toch werd er 'gewoon' gevoetbald.

Er werden diverse toernooien georganiseerd tussen de Engelse, Duitse en Franse legers. Maar de clubs bleven achter met veel incomplete teams en uiteraard kwamen veel spelers niet levend terug. Zo verloor een club als Bradford City maar liefst negen spelers, ze kwamen allen om in de Eerste Wereld Oorlog.

Een club als Harrogate Town was net opgericht, zou net haar eerste wedstrijd gaan spelen en toen brak de WOI uit en zodoende moest de club nog bijna 5 jaar op hun eerste wedstrijd wachten. Alle spelers van de kersverse club vertrokken naar het front.

De eerste speler uit de Football League die omkwam in de Eerste Oorlog was Larrett Roebuck. Hij was de linksback van Huddersfield Town waar hij in 1913 terecht gekomen was. Hij speelde bijna 20 wedstrijden voor de club en werd bij het uitbreken van de oorlog als reservist opgeroepen. Een half jaar na zijn laatst gespeelde wedstrijd tegen Leicester Fosse, een wedstrijd die met 1-0 gewonnen werd, was Roebuck ergens in Frankrijk verdwenen en zou nooit meer levend terug naar Engeland komen.

Sporten als rugby en cricket waren meteen gestopt toen de Eerste Wereld Oorlog uitbrak, maar voetbal ging langer door want het seizoen 1914/1915 werd gewoon compleet uitgespeeld. Dit kwam door het feit dat de voetbalspelers professionele contracten met hun clubs hadden. Zodoende konden spelers alleen het leger in als in overleg met hun clubs hun contracten werden ontbonden. Je zou zeggen dat de mannen niet op het leger zaten te wachten, maar niets was minder waar. In 1914 werden alle mannen in het land opgeroepen om bij het leger te komen en die oproep had succes, want dagelijks werd het leger 33.000 mensen rijker. Voetballers bleven toch wat achter en bleven aanvankelijk lekker veilig bij hun club. Nadat 500.000 mannen toch het leger in waren gegaan was al het support op wedstrijddagen ook wel een beetje weggeëbd. Daarnaast werden de voetballers op politiek niveau ook wel onder druk gezet, want wie niet het leger in zou gaan zou een Duitse overwinning toejuichen, zo werd gesteld.

Vervolgens werden er allerlei militaire voetbaltoernooien georganiseerd en dit ging veelal in samenspraak met de FA en de legerleiding. Ondertussen hadden er meer dan 120 professionele voetballers getekend bij het leger en Clapton Orient, het latere Leyton Orient, was voor de verandering eens koploper, want echt het hele team had zich voor het leger aangemeld. Drie van de Orient-spelers zouden echter nooit terug gaan keren.

Na de Eerste Wereld Oorlog werd het voetbal meteen weer opgepakt. Het seizoen 1919/1920 werd alweer volledig gespeeld en weer een seizoen later werd de Football League uitgebreid tot 3 divisies. Men had er weer zin in.

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com