Elland Road

Bespeler: Leeds United

Capaciteit: 37.900

Geopend: 1879

South Yorkshire was en is een gebied dat een sterk verband had en heeft met rugby. Elland Road werd door Leeds United gekocht van Holbeck Rugby League Club. Het stadion had in die tijd een kleine Main Stand maar dat leek voldoende voor de club Leeds United. The Whites hadden in die tijd nauwelijks uitzicht op prijzen, maar dit veranderde snel toen manager Herbert Chapman werd aangesteld als manager in 1912. Elland Road werd in die tijd ook gebruikt voor Militaire opleidingen en schietsessies van het leger.  Een langere verblijf van Leeds United op Elland Road hing aan een zijden draadje, daar de club zich bezig hield aan illegale praktijken. Het leek er even op dat Huddersfield de ground over zou gaan nemen, maar zoals bekend is dit allemaal niet doorgegaan.

Meteen na de Tweede Wereldoorlog degradeerde Leeds United. Een wederopbouw van de club was nodig en zo kocht men trainingsvelden op die achter The West Stand gelegen waren. Op 9 november 1953 werd er voor het eerst flootlights gebruikt op Elland Road in een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Schotse Hibernain. Deze flootlights waren de smalste van heel Europa, totdat deze in 1993 werden verwijderd. Het was 1956 toen Leeds United net bezig was om de top weer te gaan bestormen toen The West Stand afbrande door een ´elektrische foutj´. De club moest daardoor tijdelijke kleedkamers bouwen op het traingsveld, dat dus achter the West Stand gelegen lag.

The West Stand is hedendaags van een ietwat aparte design, iets dat Birmingham City nagebouwd heeft voor hun St. Andrews. Het had een apart uiterlijk dat typerend was voor Engelse voetbalstadions in die tijd. Ook Higbury, Villa Park, Craven Cottage en Molineux behoorden tot het gezelschap van authenthiek uitziende grounds.  

In 1958 kwam er een zekere Don Revie op Elland Road. De man veranderde de clubkleuren, reorganiseerde de technische staf en was tevens verantwoordelijk voor een totaal andere aanblik van Elland Road. Tijdens zijn verblijf op Elland Road viel wel de hoogste attendance tot dan toe te noteren. In een wedstrijd om de FA Cup tegen Sunderland zaten er 57.892 mensen op Elland Road. Dit was uiteraard voordat Elland Road een all-seater stadium werd. Sindsdien staat het record op een dikke 40.000 mensen in een wedsrijd uit de Premier League in 2001 tegen Newcastle United.

Nadat Leeds United in 1975 in Parijs de Europacup finale verloor en Don Revie manager was geworden van het nationale elftal van Engeland, sloeg de inflatie toe. Elland Road was toe aan een renovatie en ook het veld verdiende een vernieuwing. Toen dit veld erin lag vond er in 1982 een poconcert van ´Queen´ plaats op Elland Road. Duizenden voeten vertrapten de toplaag en het ´nieuwe´ veld had het meteen zwaar te verduren.

Maar daar bleef het niet bij. Hunslet Rugby League Club, de rugby club waar Leeds United ooit Elland Road had van gekocht, verloor hun eigen stadion. Hierdoor werd er ook tijdelijk weer rugby gespeeld op Elland Road. Uiteraard kwam dit het veld niet ten goede. Het veld verdiende meer en betere verzorging door het overmatige gebruik, maar Leeds United had daar simpelweg het geld niet voor.

In 1983 werd Elland Road het stadion dat als eerste ground in Yorkshire de beschikking kreeg over executive boxes, welke gebouwd werden in The South Stand. Gaandeweg werd er een snelweg (M62) pal langs Elland Road gebouwd richting het centrum van Leeds. Dit maakte van Elland Road één van de meest toegankelijke stadions van Engeland. 

Geen andere stadion in Engeland was in de loop van de jaren dusdanig ontwikkeld met acceptabele kosten. Elland Road werd zolangzamerhand de Old Trafford in het klein. Ook vandaag de dag beschikt Elland Road over uitstekende faciliteiten. Juist daardoor zijn er in het stadion ook popconcerten van de hoogste orde gehouden. Queen is al genoemd, maar ook U2, The Kaiser Chiefs, Happy Mondays en Rod Stewart verzorgden hun optredens eens op Elland Road.

Elland Road beschikt over de volgende 4 stands: The Revie Stand (inderdaad vernoemt naar de eerder beschreven manager die veel voor de ontwikkeling van de club en de ground betekent heeft), The East Stand, The South Stand en de John Charles Stand. De laatst genoemde stand is dus vernoemt naar John Charles. Charles wordt nog steeds gezien als de beste voetballer dat Wales heeft voortgebracht, al wordt dat standpunt niet door iedereen gedeeld door de prestaties van Ryan Giggs bij Manchester United. Charles maakte furore bij Leeds United en Juventus en ontving in zijn gehele loopbaan nooit een kaart van welke scheidsrechter dan ook. Het was ook John Charles die het meest vaak gescoord heeft op het veld van Elland Road. Een terechte vernoeming dus.

Elland Road was gastheer tijdens 9 FA cup halve finales als ´neutraal´ onderkomen. De eerste was al in 1910 toen Barnsley en Everton elkaar ontmoetten op Elland Road. De laatste dateert alweer uit 1995 toen weer Everton haar FA Cup halve finale op Elland Road afspeelde. Dit keer was Tottenham Hotspur de tegenstander.

Ook vonden er twee interlands van het Engels nationaal team plaats op Elland Road. In 1955 speelde Engeland met 3-3 gelijk tegen Zweden. Dit was de eerste wedstrijd in 22 jaar dat Engeland buiten Wembley een thuiswedstrijd speelde. De tweede wedstrijd was in 2002. Het nieuwe Wembley werd op dat moment gebouwd en Engeland speelde op Elland Road vriendschappelijk tegen Italië. 

Dat Elland Road tot één van Engelands beste stadions behoorde voordat al die nieuwe stadions van hedendaags hun intrede deden, bewees het Europees kampioenschap van 1996 in Engeland. Elland Road behoorde tot één van de 8 stadions waar EK wedstrijden zouden worden gespeeld. De landen Spanje, Roemenië, Bulgarije en Frankrijk speelden hun groepswedstrijden bijna allemaal op Elland Road.

Twee van Leeds United´s ´Yorkshire-rivalen´ speelden tijdelijk hun wedstrijden op Elland Road. In de jaren ´50 speelde Huddersfield Town er enkele wedstrijden toen er een brand was geweest in hun stadion. De welbekende Bradford-brand zorgde er voor dat Bradford City eveneens door die reden enkele wedstrijden speelde op Elland Road. Enkele maanden na de brand in Bradford speelde Engeland tegen Duitsland op Elland Road. Het was een re-match van de WK finale van 1966. De opbrengst ging naar het ´Fire Disaster Fund´ na aanleiding van de brand dat uitbrak tijdens Bradford City v Lincoln City. 

Één van de mooiste momenten op Elland Road zijn de overwinningen van Leeds United op Southampton (7-0) en die op Manchester United (5-1) in de jaren ´70. Ook de wedstrijden tegen Deportivo LaCoruna en AC Milan in de Champions League staan in het geheugen van een willekeurige Leeds-fan gegrift.

Elland Road is hedendaags een vriendelijke verblijfplaats voor away-supporters. Alleen tijdens derby´s of wedstrijden tegen rivalen van Leeds United (Millwall, Cardiff City of Manchester United) moet deze opmerking iets voorzichtiger benaderd worden.

 
Laatst bijgewerkt: januari 2013 

 

Meer foto's van Elland Road:

http://nl.fotoalbum.eu/Ferdivilla/a832936

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com