Etihad Stadium

Bespeler: Manchester City

Capaciteit: 48.000

Geopend: 2002 

Het ´City of Manchester Stadium´ heeft ook al een sponsornaam gekregen en gaat door het leven als het ´Eitihad Stadium´. Net als het vorig beschreven Emirates Stadium kan ook dit bouwwerk het oude stadion niet doen laten vergeten. Maar Manchester City is in dit stadion een Engelse topclub geworden. Iets dat op Main Road waarschijnlijk nooit was gelukt.

Een lange historie kent dit stadion dus nog niet. Maar het was hier waar in 2012 de inmiddels historische overwinning gevierd werd door Manchester City op Queens Park Rangers. De wedstrijd was een bloedstollende thriller. Manchester City moest winnen maar alles leek erop dat buurman Manchester United toch weer met de titel er vandoor zou gaan. Totdat Sergio Aguero net voor het scheiden van de markt Manchester City na vele jaren alsnog naar de titel schoot in dit Etihad Stadium.

Het City of Manchester Stadium werd aanvankelijk gebouwd voor atletiek en specifiek voor de in 2002 gehouden Commonweath Games. Manchester City verbouwde vervolgens het stadion tot een voetbalstadion. De tribunes kwamen dichter op het veld en dezelfde tribunes werden uitgebreid. Het geintje koste zo´n 20 miljoen pond. Een greintje als je weet wat Manchester City tegenwoordig voor een gemiddelde rechtsback betaald.

Het stadion is toch ook al gastheer geweest van een Europese finale.  In 2008 speelden Zenit St. Petersburg en Glasgow Rangers hun Uefa Cup finale. Zenith zegevierde met 2-0. In augustus 2003 werd de eerste wedstrijd er gespeeld. Manchester City won in een vriendschappelijk duel van FC Barcelona. Nicolas Anelka scoorde het eerste doelpunt in het Eitihad Stadium. De eerste officiële wedstrijd was er één om de Uefa Cup. Manchester City speelde tegen The New Saints uit Wales. City won met 5-0 en Trevor Sinclair scoorde het eerste competitieve doelpunt in het Etihad Stadium.

Het stadion ligt ten oosten van het Manchester City Centre. Het dichtsbijzijnde treinstation is Ashburys wat zo´n 20 minuten lopen is. Het grotere Manchester Piccadilliy is een goed half uur lopen, wat ook zo ongeveer geldt voor Victoria Station. Deze twee grotere stations staan in verbinding met grote steden als Londen, Birmingham en Edingburgh. Voor een pubbezoek is het centrum toch de aan te raden tip.

 

 

 

 

 

Laatst bijgewerkt: januari 2013

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com