September 2013

Fox-analisten

Ik was sceptisch. Daarnaast ben ik een echte jankerd en heb ik stiekem in mijzelf  afscheidt genomen van Sport1 toen ze vorig seizoen hun laatste Engelse live wedstrijd uitzonden. Vanaf het begin af aan was ik een trouwe abonnee. In het begin was het helemaal fantastisch. Sport 1 had de beschikking over 8 pure voetbalzenders en op de zaterdagmiddag was het voor iedereen slechts een kwestie van zappen om te kijken waar de favoriete club te zien was. Maar het werd steeds minder. 8 kanalen werden 6 kanalen en tennis en golf deden de naam van de zender steeds vaker eer aan. Als mijn clubje op de normale tijd, op de normale zaterdag moest spelen werd het steeds minder vaak live uitgezonden en was ik afhankelijk van een stream die het wel of niet goed deed.

Op Twitter was te merken dat er veel mensen bij voorbaat al anti-Fox waren. In mijn beleving werd dat bijna een hype. Maar met enige soort van mode heb ik me nog nooit ingelaten, dus ik had zo mijn eigen zorgen. Al snel werd bekend dat Fox slechts 2 Internationale zenders zou gaan krijgen. Bitter weinig als je het mij vraagt. Aangezien mijn club niet tot de top van Engeland behoord, en dus niet altijd geliefd is bij het moderne voetbalpubliek, kreeg ik algauw het besef dat mijn clubje maar weinig live aan bod zal gaan komen. Nog voordat Fox haar eerste uitzending verzorgde miste ik al mijn toch wel goede huwelijk met Sport1.Nu Foxsports International begonnen is kan ik zeggen dat ik er blij mee ben en daarnaast is het in mijn geval zelfs goedkoper geworden. Aangezien EredivisieLive al de FA- en de League Cup verzorgde moest ik abonnee zijn van 2 zenders. Nu is alles wat ik graag wil zien lekker op 1 zender en als er nog tijd rest voor een Nederlandse wedstrijd dan weet ik dat ook nog wel vol te houden. Een voordeel dus ten opzichte van hoe het was en mijn dochter heb ik zodoende kunnen trakteren op een Nickelodeon Junior abonnement.

Maar waar ik het meest blij mee ben is de Championship-wedstrijd die Fox uitzendt  op de zaterdagmiddag. Buiten de Premier League heeft Foxsports dus ook echt Engels voetbal! Namen van weleer en welke de Championship, in mijn ogen, één van de mooiste competities ter wereld maken zullen live voorbij komen. Hoeveel nostalgie en traditie zit er wel niet in je stem als je de namen van Ipswich Town, Nottingham Forest, Sheffield Wednesday, Leeds United en Charlton Athletic uitspreekt? Ik verheug me er echt op, Championshipwedstrijden Live op Fox! En als dusdanige wedstrijden uitkomst gaan bieden in de vreselijke interlandweekenden dan heeft Foxsports mij helemaal te pakken. Het is tevens een goede troost als mijn club niet live wordt uitgezonden.

Ik wil eigenlijk ook nog de vergelijking trekken tussen de analisten c.q. commentatoren van Sport1 en die van Foxsports als ze het hebben over het Engelse voetbal maar dat kan ik niet. Dit omdat ik geen idee heb hoe slecht de analisten/commentatoren van Sport1 waren als het gaat om Engels voetbal. Bij Sport1 was dat namelijk gemakkelijk. Via de afstandsbediening zette je het gebrabbel van de Nederlanders gewoon om in Engels commentaar en klaar was je. Daarbij kreeg je ook nog een echt 'Engels gevoel' in de huiskamer. Bij Foxsports is dit echter onmogelijk en zit je daarnaast te kijken naar een Kenneth Perez of Erik Meijer die geen flauw benul hebben hoe groot clubs in Engeland zijn en daarnaast echt totaal niets van het Engelse voetbal afweten. Toch wel vreemd. Als er een installateur van Ziggo bij mij langskomt ga ik er vanuit dat hij iets van een HD Recoder afweet. 'Meneer Delies, ik hoop dat hij het weer doet maar zal ik nog even  naar uw koelkast kijken? Ik ben namelijk gespecialiseerd in koelkasten'. 

Ik ben echt blij met Foxsports International. Maar ik zal moeten luisteren naar een Kenneth Perez die het heeft over Fellienini van Everton en Weeman van Aston Villa. In mijn gedachten moet ik nog even een Arnold Bruggink zien staan. Arnold staat voor de spiegel en oefent hardop de naam van AFC Bournemouth. Aan de andere kant van de deur ligt zijn vrouw in een deuk. Ik moet het nog even doen met een Jan van Halst en Kenneth Perez die het hebben over de wedstrijd van vanmiddag.  Sheffield Wednesday v Nottingham Forest.

Perez: 'Die Engelsen houden toch van tradities? Waarom dat Sheffield, ligt dat trouwens in Londen?, nu op zaterdag speelt snap ik niets van. Of moet ik ze nu 'Sheffield Saturday' noemen? hahahah' 

Van Halst:'Ja ik kan het helaas niet op mijn computer laten zien maar Nottingham is opgericht in een bos. Iets met Robin Hood ofzo. Het begrip 'met de punt naar voren' komt ook van Robin Hood. Dat heeft te maken met de pijl van zijn boog.´

Dit is ongeveer het niveau en de kennis die de heren hebben over hetgeen ze geacht worden wat te gaan roepen. Binnenkort komt Burton Albion live op Foxsports. Ik ben er ontzettend blij mee maar heb medelijden met de analist van dienst.

'Albion. Zo heette toch het zwaard van Robin Hood?'

Hopelijk kan Wikepedia uitkomst bieden.

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com