December 2013

I´m a Clown, not a Footballfan

Het zijn van die weekenden waarin alles even anders is. Het zijn van die weekenden die mij maar niet kunnen bekoren. In mijn beleving is het een weekend voor de clowns. Roemeense supporters hadden al eens een typerende spandoek hangen tijdens Roemenië v Nederland, gericht aan de Oranje-supporters:

'You're clowns, no footballfans'

Wat mij betreft kan deze tekst niet treffender. Oranje pruiken, rood-witte smink en oranje neuzen. Klaarblijkelijk zijn Bassie en Adriaan nu pas populair in Roemenië en hebben de Roemenen een heleboel Bassies herkend tussen het publiek van het Nederlands elftal. Het gros van dat publiek zit liever met een kristallenglas vol champagne in de poten naar hetzelfde Nederlands Elftal te kijken. Ze verkiezen dat boven een echte ouderwetse terrace waar je nog puur naar een heerlijk ouderwetse pot 'kick and rush' kunt kijken. Datzelfde soort publiek verguisd, door het hele voetbalseizoen heen, mensen zoals mij omdat ik in hun ogen veel te veel obscuur voetbal kijk. Maar als er een WK of een EK gespeeld wordt blijken het ineens fanatieke voetbalfans te zijn en zijn de aanvragen voor ADV-tjes op het werk niet van de lucht.

Natuurlijk geniet ook ik van een omhaal van klasbak Ibrahimovic of van een rush van wereldspeler Christiano Ronaldo. Maar een wedstrijd hoeft voor mij niet altijd van hoog niveau te zijn om mij te kunnen bekoren. Passie, rode kaarten en kick and rush zorgen o zo vaak voor spektakel op het veld.  Nostalgische floodlights, supporters op de meest uitgeleefde terraces en afgebladerd verf op de turnstiles zorgen buiten het veld voor een echt Engels avondje. Dat is voor mij voetbal. Dat heb ik ooit geleerd van het oude Oosterpark stadion van FC Groningen waar de club nog van het volk was en letterlijk onderdeel was van de samenleving. Gelukkig zijn dat soort fenomenen nog veel te vinden in het geliefde Engeland.

De meeste mensen kijken liever naar een wedstrijd dat commercieel totaal verpest is. Vedettes die uit grote competities worden weggetrokken om een oefenwedstrijd te ballen tegen een schopploeg als Colombia en net alsof moeten doen alsof ze er zin in hebben. Want het is immers een eer om voor het Nederlandse elftal te spelen. Het is een eer om te spelen voor publiek dat nauwelijks een weet heeft van de buitenspelval en al helemaal niet of de gesponsorde spits wel of niet strafbaar buitenspel stond. Door een gesponsorde oranje bril wordt niet gezien of de gesponsorde bal nou direct of indirect moet worden genomen bij een gesponsorde vrije trap.

Verguis mij maar weer als ik een livestreampje tussen Luton Town en Hereford United verkies boven jullie oefenpotje tegen de harde Colombianen. Ga toch naar het circus in de Amsterdam Arena met je oranje pruik en blijf de 'hieha-hondelulliedjes' lekker meezingen. Maar ga ook eens naar een echte circusvoorstelling met echte clowns en met echte acrobaten. Als je goed oplet zie je dat het juist de artiesten zijn die met grote rode neuzen en rare pruiken voort marcheren. Het publiek zal veelal gekleed zijn in casual kleding op misschien hier en daar een kleuter na. Van het ooit zo'n authentieke en pure voetbal maken jullie een ware circus, al draaien jullie de rollen steevast om.

Komende zomer heb ik niet de keuze tussen Ipswich Town en het Nederlands elftal en kijk ik, als het mag, lekker met jullie mee. Weliswaar zonder pruik en oranje neus, dus aanpassen zal ik me geenszins.

Ach lieve en 'echte' footballfans, toch vraag ik jullie:

'Hou komende zomer toch een plaatsje vrij voor deze clown.' 

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com