www.engels-voetbal.nl (since 2010)
'Not the best website, but it's in the top one'

History of the Isthmian League

De Isthmian League is al meer dan 100 jaar oud. Het is een Non-League divisie dat gezien kan worden als het 7e niveau van Engeland. Onder de 'Premier Division' van deze Isthmian League zitten tegenwoordig een tweetal divisies, de zogeheten Isthmian Division 1 North en de Isthmian Division 1 South. Een club dat degradeert uit de hoogste afdeling van de Isthmian League komt in één van deze twee divisies terecht, wat dus logischerwijs als het 8e niveau van Engeland geldt. Dit is echter nog niet heel erg lang het geval. De Ishtmian League bevat clubs uit Londen en Zuid-Oost Engeland.

Waar komt de naam vandaan? Een Isthmus is een smal stook land met aan weerskanten water, dat weer een stuk groter land met elkaar verbind. Op 8 maart 1905 werd de Isthmian Football League opgericht met als motto 'De eer is voldoende'. Dat was in het begin misschien zo. Hedendaags is de Ishmian League een felle competitie waarin winnen wel degelijk het allerbelangrijkste is.

Voordat de Isthmian League werd opgericht speelden de amateurclubs enkel en alleen in diverse 'cup-competities' en voor de rest werden er alleen vriendschappelijke wedstrijden geregeld. Eigenlijk is de Ishmian League op dezelfde manier tot stand gekomen als de Football League. Clubs werden al die friendly's zat, belegden een vergadering en richten vervolgens samen een league op.

In het seizoen 1905/1906 ging de Isthmian League van start. De 'Founder Member Clubs' gingen al snel door het leven als 'The Super Six'. Dit zijn de zes clubs die de Isthmian League hebben opgericht. Dit waren The Casuals, Civil Service, Clapton, Ilford, Ealing Associaton en de London Caledonians. En het is het laatstgenoemde London Caledonians dat de geschiedenisboeken in is gegaan als eerste kampioen van de Ishmian League.

The Super Six

London Caledonians

Deze club won als eerste de Isthmian League in 1906 en zou dit daarna nog vijfmaal gaan herhalen. De club speelde haar wedstrijden aan Caledonian Park, wat niet ver van de thuishaven van Arsenal gelegen ligt. De club, dat in 1939 ophield te bestaan, was van oudsher een club alleen voor Schotse spelers.

The Casuals

The Casuals werden opgericht in 1878 en verloren hun allereerste wedstrijd met 2-0 van Upton Park. Ze speelden hun thuiswedstrijden op Tufnell Park. Vanaf 1939 gaat de club door het leven als de Corinthians-Casuals. Als mede-oprichter van de Isthmian League is het jammer dat de club deze competitie nooit heeft weten te winnen.

Civil Service

Deze club was zowel een voetbal als een rugbyclub en ook deze club zou nooit winnaar worden van de Isthmian League. De club bestaat nog steeds, is opgericht in 1863, en dus al meer dan 150 jaren oud. Momenteel speelt de club in de kelder van de kelder van het Engelse voetbal.

Clapton

Clapton zou in 1911 en 1923 kampioen gaan worden van de Isthmian League en is in die tijd een grote club in het amateurvoetbal in Engeland. Zo komen er in een thuiswedstrijd op 'Spotted Dog' (Niet ver van West Ham United) eens 12.000 mensen in een FA Cup wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Clapton speelt momenteel op het 9e niveau in Engeland

Ilford

Ilford zou de Isthmian League tot driemaal toe gaan winnen, in 1907 is de club de tweede winnaar ooit van de League. Net als Clapton speelt Ilford op het 9e niveau in Engeland.

Ealing Associaton

Ook deze club speelt momenteel in de laagste regionen van het Engelse voetbal en zou nooit de winnaar worden van de Isthmian League. De club uit Ealing is wel 'stokoud' te noemen, daar het al in 1891 is opgericht.

Zie hier een lijst van alle winnaars van de Isthmian League 

http://www.engels-voetbal.nl/7th-level-1.html  

Bromley FC wordt in 1909 kampioen van de Isthmian League en zou dit in 1910, 1954 en 1961 gaan herhalen

 

St. Albans City wordt in 1924, 1927 en 1928 kampioen

Wycombe Wanderers is ook vaak succesvol in de Isthmian League. Zij werden in 1955, 1956, 1971, 1972, 1974, 1975, 1983 en 1987 kampioen

Kingstonian werd kampioen in 1934, 1937 en  1998

Sutton United is vrij recent succesvol in de Isthmian League. In 1967, 1985, 1986, 1999 en 2011 wordt de club kampioen.

Top | engelsvoetbal@yahoo.com