Mei 2013

Kwaliteitsverschil

Het Nederlandse voetbal interesseert mij steeds minder. Uiteraard komt dit door mijn voorliefde voor het Engelse voetbal en de tijd die daarin gaat zitten. Maar ook om het verschil. Ga maar eens een willekeurige Engelse wedstrijd kijken op een lekkere zaterdagmiddag en dit gevolgd door een wedstrijd uit de Eredivisie. Het verschil in tempo is ontzettend groot.

Juist op dit punt kreeg ik recent wat tegenspraak te verwerken. Op één punt wil ik via deze weg wel mijn gelijk gaan halen. Op alle andere punten geef ik mijn fouten toe. Ik zat er namelijk faliekant naast.

Ik dacht namelijk dat het niveau van de Premier League vele malen hoger lag dan die van de Eredivisie. Helaas zat ik er dus naast. Gelukkig had ik dus op één punt wel gelijk. Het verschil in tempo. Dat ligt in de Premier League vele malen hoger dan in de Eredivisie. Het gaat er hier dus niet om welke competitie meer vermakelijk is, maar enkel en alleen om het verschil in niveau. Tempo is niveau. De spelers die een wedstrijd kunnen laten temporiseren of er juist meer tempo in kunnen brengen, als dat nodig is, zijn de toppers. Ik win op dat punt. Wat dit betreft ligt het niveau van de Premier League hoger dan die van de Eredivisie.

Op alle andere punten verloor ik. Er werd mij een spiegel voor gehouden. Ik heb het niveau van de Premier League volledig overschat en het niveau van de Eredivisie onderschat.

Waarom?

Op dat antwoord wacht ik nog steeds.

Ik heb ´mijn´ Engelse voetbal nog ferm proberen te verdedigen. Ik heb echt nog van alles geroepen. Ik heb El Ahmadi en Holman erbij gehaald. Twee voetballers die toppers waren in de Eredivisie en nu uit de basis worden gehouden door voormalige Football League spelers. Ook heb ik Bryan Ruiz van Fulham nog genoemd?

´Speelt Ruiz bij Fulham?´ Vraagt u zich nu vast af.

Ik heb het inderdaad over dezelfde Ruiz die bij FC Twente nagenoeg elke wedstrijd besliste. Iets was hem op het vergelijkbare niveau van de Premier League nog niet vaak is gelukt. Ook heb ik Nevland genoemd. Topscorer van FC Groningen die bij hetzelfde Fulham in de vergetelheid raakte. Goran Lovre was ooit ook een belangrijke pion bij FC Groningen, maar wou nog eenmaal een stap maken. Hij is nooit verder gekomen dan 2 wedstrijden voor Barnsley in de Championship. Ook schoten namen van voormalige topscorers van SC Heerenveen door mijn hoofd. Marcus Alback en Afonso Alves waren toppers in Nederland en topscorers van de Eredivisie. Geflopt in de Premier League. Ik heb nog geprobeerd te zeggen dat alleen echte Nederlandse toppers slagen in de Premier League. Mensen van het niveau Bergkamp, van Persie en Van der Vaart. Het mocht niet baten. Ik had nog steeds ongelijk.

Ik had nog meer willen zeggen. Ik had nog de vergelijking willen maken tussen de prestaties van de ploegen uit de Premier League en die uit de Eredivisie op Europees niveau. Ik had al die wereldtoppers nog willen noemen die in de Premier League actief zijn. Dat had mij echt mooi geleken. Dat ik dan mocht beginnen en dat dan daarna de ander de toppers uit de Eredivisie mag opnoemen. Ik zie het echt helemaal voor me: Aguero, Rooney, Gerrard, Suarez, Van Persie, Cazorla, Dzeko, Silva, Coutinho, Nani, Fellaini, Bale. Hoeveel vergeet ik er dan nog wel niet? Ik zie het voor me. Want nu is mijn plaaggeest aan de beurt. Na lang nadenken komt het er dan uit: Marcelo, Leerdam, Kwakman.

Een column moet gaan over iets actueels. Dit was actueel voor mij. Mijn excuses dat ik mijn frustraties op deze plek geuit heb.

Volgende maand schrijf ik misschien wel, meer toepasselijk, over de kampioen van de Premier League. Het gaat dan over een nietige club dat speelt in een wrak van een stadion. Toppers heeft deze club nagenoeg niet gekend en deze club heeft naast het winnen van de Premier League amper andere prijzen gepakt.De club luistert naar de naam Manchester United en speelt in het ´Theater of Dreams´ op Old Trafford. Juist dit bewijst mijn ongelijk. Manchester United werd namelijk nog nooit kampioen van de Eredivisie.

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com