December 2011

McGregor; 'Ooit een levende legende'

Het was 13 april 1846 toen William McGregor het levenslicht zag in het Schotse ‘Perthshire’. Zijn liefde voor voetbal werd geboren na het zien van een lokale derby aldaar. Toen McGregor zijn broer Peter achterna ging naar Birmingham, en hij zich in het zakenleven van ‘Aston’ wurmde, was de liefde voor het deftige Aston Villa al snel een feit.

In 1877 werd de zakenman lid van Aston Villa dat 3 jaar daarvoor reeds was opgericht. De club speelde toen nog op ‘Aston Park ’ en al snel regelde McGregor de wedstrijden voor de club. In het zakenleven ontwikkelde hij zich inmiddels tot een vooruitdenkend en befaamd zakenman. Hij werd berucht en gevreesd door zijn tegenstanders omdat hij al aan zaken dacht die tot op heden nog door niemand uitgedacht waren. Terwijl tegelijkertijd zijn passie voor het voetbal, en dan met name voor Aston Villa, alsmaar groter werden, begonnen de ‘Friendly’s van de club hem al snel te vervelen. Er werden al wel kleine toernooitjes en competities gespeeld, maar ook op dit gebied moest het wat McGregor betreft professioneler worden ingericht.

McGregor leidde de club inmiddels al met de financiële zaken en richtte een professionele administratie op met een, voor die tijd uiterst belangrijke, postverwerking daarin verweven. Daarmee was hij zijn tijd al ruimschoots voor en zijn ingerichte organisatie had eveneens zijn weerslag op het veld. Onder zijn leiding won Aston Villa in 1880 haar eerste throphy in de vorm van de ‘Birmingham Senior Cup’. Dit was vlak nadat hij tot voorzitter van Aston Villa was benoemd.

De FA Cup was de eerste nationale competitie in Engeland, maar Mc Gregor wou een Football League in een opzet die op heden nog nagenoeg dezelfde is. McGregor schreef een brief, via zijn opgerichte Aston Villa-administratie, aan alle voorzitters van de ‘professionele’ clubs. Hij beaamde dat het regelen van vriendschappelijke wedstrijden alsmaar moeilijker werd en dat er een ‘Football Association’ moest worden opgericht, welke geleid moest worden door de voorzitters van de inmiddels bestaande ‘professionele’ voetbalclubs.

Zo geschiedde dat de leiders van verschillende clubs elkaar op 23 maart 1888, in een hotel in Londen, ontmoetten en daar de grondslag legden voor de Football League. Het was een handige datum, daar de volgende dag de FA Cup finale in de Engelse hoofdstad werd gespeeld en daardoor de meeste prominente mensen zich al in Londen bevonden. De Football League was daarna al snel een feit.

William McGregor moest met wrange gevoelens toezien hoe Preston North End de 1e 2 titels pakte, opgevolgd door Everton een jaar later. En in 1892 en 1893 ging het noordelijk gelegen Sunderland er met de landstitel er van door. Het was 1894 toen zijn geliefde Aston Villa de titel voor het eerst in de wacht sleepte.

Het was 20 december 1911 toen William McGregor op 65-jarige leeftijd het leven liet. Een jaar waarin Manchester United de eerste Engelse titel pakte in de clubgeschiedenis van de Mancunians, echter dat zou McGregor nooit meemaken. Het laatste seizoen (1910) dat William McGregor in zijn geheel meemaakte was er één zoals die ook zou moeten zijn. In de geschiedenis van de slimme hersenen van McGregor blijft Aston Villa voor altijd de laatste ploeg die de Engelse landstitel heeft gewonnen.

William McGregor maakte 6 landstitels mee van zijn Aston Villa. William McGregor had grote invloeden op Aston Villa. Op deze invloed leek een vloek te rusten. Na 1910 werd Aston Villa Football Club 71 jaar geen kampioen meer van Engeland. William McGregor nam zijn invloed mee zijn graf in.

Vandaag de dag is zijn standbeeld nog steeds te zien op Villa Park. Met de rug naar zijn territorium gericht lijkt hij hedendaags zijn club nog steeds met ferme te verdedigen. William McGregor is nu 100 jaar dood. Maar zijn club Aston Villa en duizenden ‘Football Leagues’ over de hele wereld, zijn zo levend als het maar zijn kan.

 

 

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com