DeliesBoeken
'Not the best website, but it's in the top one'

Nevland

Flaptekst;

FC Groningen beleefde zware jaren. Op weg naar de uitwedstrijd naar FC Twente in het najaar van 2004 wist Hans Nijland het zeker. Als die nieuwe Noorse spits zou mislukken, zou de tijd van Nijland bij de Trots van het Noorden er misschien wel op zitten. Zou die nieuwe Noor zijn redding kunnen betekenen? Erik Nevland werd de redding. Nevland scoorde tegen de Tukkers bij zijn debuut en is niet meer gestopt met het maken van doelpunten in het groen en wit. Hij speelde ruim honderd keer voor de Groningers en scoorde zo'n vijftig maal. Met Nevland in de gelederen vond FC Groningen de weg omhoog en haalde de club eindelijk weer Europees voetbal. In het Oosterpark en later de Euroborg werd niet langer louter naar het verleden gekeken, maar daadwerkelijk geschiedenis geschreven. Toen Nevland de club in 2008 verliert was FC Groningen een suptopper die met recht de Trots van het Noorden kon worden genoemd en liepen de supporters massaal met een Vikingmuts op het hoofd.

Erik Nevland speelde tussen 1996 en 2012 een kleine vierhonderd wedstrijden voor Viking FK, Manchester United, IFK Göteborg, FC Groningen en Fulham FC en scoorde meer dan 150 officiële doelpunten. Nevland kan meepraten over de buien van Sir Alex Ferguson en trok, na een gemiste kans op een dieptepass van David Beckham, gedesillusioneerd de deur achter zich dicht in Manchester. Hij boekte successen bij Viking, werd Noors international en verwierf een heldenstatus in Groningen. Met Fulham kreeg hij een tweede kans in de Premier League en nam daar in 2010 afscheid na de Europa League finale tegen Atlético Madrid. Hij sloot zijn carriére af bij zijn geliefde Viking, waar hij nog altijd werkzaam is.

Ferdi Delies sprak uitgebreid met Erik Nevland, diens familie, vrienden en ex-collega's en geeft een boeiende kijk achter de schermen van de bijzondere carriérre van de Noor, die als klein kind niets liever wilde dan spelen in het donkerblauw van Viking waar zijn opa furore maakte. Een kleine vijtien jaar na zijn laatste wedstrijd in het groen-wit spreekt Erik Nevland in Groningen nog altijd tot de verbeelding.

Ferdi Delies (1980) is levenslang supporter van FC Groningen en schreef in 2019 'Van gammel hek naar stevig beton', over de geschiedenis van FC Groningen. Het rijk geïllustreerde NEVLAND is zijn tweede werk met een groen-witte rand.

Titel Nevland
Auteur Ferdi Delies
Uitvoering Softcover
Aantal pagina's 315
Geïllustreerd Ja, meer dan 100 foto's
Formaat 16 x 23 cm
Verschijningsdatum 14 mei 2021
ISBN 9789090343792
Vaste prijs 22,95

 Recensie Voetbal International

Bestel "Nevland" via de fanshop/webshop van FC Groningen

(Knip en plak de link in uw browser)

https://www.fcgroningen.nl/webshop/fanartikelen/boek-nevland-ferdi-delies/3

of via

https://www.bol.com/nl/nl/p/nevland/9300000059060496/?bltgh=gTxXrl7Pdcrj8Y97jDhNuw.2_9.10.ProductTitle