Juni 2013

Arsenal; ´Against Old School Football´ 

Als Engels voetbalfan vond ik Arsenal een geweldige club. Wat mij betreft is dit een logische stelling als je van Engels voetbal houdt. Met Highbury stond er een parel van een stadion dat alle ingrediënten bevatte wat een stadion ´Engels´ en ´nostalgisch´ maakte. In de laatste jaren op Highbury speelde de club bovendien oogstrelend voetbal en de aanwezigheid van Dennis Bergkamp maakte het totaalplaatje compleet. Ik heb een fobie voor nieuwe stadions maar snap ook wel dat dit voor Arsenal absolute noodzaak was. Ik ben nu twee keer in het (daar komt weer zo´n naam) Emirates Stadium geweest en het is een prachtig stadion als je van theater houdt.

Maar ik ben blij dat Thierry Henry en Dennis Bergkamp hier nauwelijks gespeeld hebben. Deze twee sierlijke spelers horen herdacht te worden in vloedpapier als voormalige legendes van het oude en echte Arsenal. Ik vergeet nooit meer dat Dennis Bergkamp één van zijn eerste wedstrijden speelde op Highbury. Het was een wedstrijd tegen Southampton en ik heb lange tijd de samenvatting hiervan op videoband gehad. Ik weet het niet zeker maar volgens mij scoorde hij in die wedstrijd zijn eerste doelpunten voor Arsenal op het prachtige Highbury. Ian Wright speelde als diepste spits en was op dat moment de vedette van the Gunners. Deze korte samenvatting op deze videoband is voor mij een mooie herinnering toen mijn liefde voor het Engelse voetbal werd geboren. Deze samenvatting hoort ook op een videoband te staan en niet op een DVD. Deze samenvatting hoort net zo op een videoband te staan als dat Arsenal op Highbury hoort te spelen.

Omdat ik middels deze site wat aan ticketverkoop deed, had ik voor het afgelopen seizoen een membership bij the Gunners. Op deze manier kwam ik dit seizoen in het Emirates Stadium terecht. Als verjaardagscadeau van mijn vrouw kreeg ik een ticket voor Arsenal v Chelsea. Op zich kun je mij geen beter cadeau geven dan een wedstrijdbezoek in Engeland. Maar als echter liefhebber was ik die dag liever voor 30 pond naar Charlton Athletic gegaan. Maar zonder een membership kom je niet binnen bij een thuiswedstrijd van Arsenal tegen Chelsea, dit gepaard met het verjaardagcadeau van mijn vrouw had ik er toch veel zin in. Maar als tegenhanger van het moderne voetbal en liefhebber van ´Old School Voetbal´, kom je op zo´n dag behoorlijk wat pijnlijke feiten tegen.

Zo lekker de metro uitkomen als bij Highbury gaat nergens meer lukken, maar bij het Emirates Stadium is dit zo gek nog niet. Met veel Arsenal-pubs en Arsenal-rood om mij heen raakte ik prima in de stemming. Maar dan begint het.

Eigenlijk was het al begonnen. Ik ben dol op tickets. Een wedstrijdticket geeft mij al een echt ´voetbal-gevoel´ mee. Dit keer was mijn membershipcard mijn wedstrijdticket. Het voordeel was dat de toegangsprijs niet op een membership vermeld staat, iets dat uiteraard wel op een ticket het geval is. Kosten waren zo´n 100 euro en daarmee zat ik helemaal bovenin het stadion. Maar hiermee lieg ik eigenlijk mezelf voor. Een membershipcard had ook al 50 pond gekost, dus voor pakweg 160 euro zat ik in het stadion zonder een bijbehorende matchprogramm en een krantje ´Fish and Chips. Dit was helaas niet inbegrepen en kwam er nog overheen. Tijdens de wedstrijd dacht ik vaak aan de wedstrijd die op dat moment op the Valley gespeeld werd en aan de hoeveelheid boeken die ik in de Charlton Atlhletic-shop had kunnen kopen voor de 100 pond die ik had kunnen besparen. En zo kan ik nog wel even doorgaan maar dat doe ik maar niet. Anders wordt deze column straks nog een boek. 

Het seizoen is inmiddels afgelopen en ik heb het overleefd. Na mijn bezoek heb ik gelukkig nog brood kunnen kopen voor mijn gezin. 

De afgelopen tijd kreeg ik van 5 clubs bericht of ik mijn membership wou gaan verlengen voor het volgende seizoen. Dat kan doorgaans met een kort bericht. Ja of nee kan naar mijn inziens volstaan. Arsenal heeft echter een magazine nodig van 14 bladzijden. Iets dat ik overigens wel begrijp.

Tijdens de laatste Premier League wedstrijden zat het Emirates Stadium niet meer vol. Een modaal gezin kan de absurde ticketprijzen niet meer betalen. Als een man met zijn zoontje hedendaags een thuiswedstrijd van Arsenal wil gaan bezoeken, dient hij hier een lening voor af te sluiten. Het zou dan ook goed zijn als de Arsenal-fans in grote getalen hiertegen in opstand gaan komen.

Mijn antwoord daarop is in ieder geval ´NEE´. Ik kom niet meer in het Emirates Stadium. Of het moet toevallig met een uitwedstrijd van Villa zijn, maar in dat geval ga ik op de zogenaamde ´Old School-manier´. Dan laat ik de stoeltjes, met de fluwelen kussentjes erin verweven, met rust. Dan ga ik op de ouderwetse manier staande naar het voetbal kijken. Ik zal met schorre stem op de ouderwetse manier liederen van mijn club gaan zingen in de hoop dat de Arsenal-fans dan op de ouderwetse manier terug gaan zingen. Het lijkt mij geweldig. Staande zie ik dan het Emirates Stadium op mij afkomen, neerkijkend op Aston Villa Football Club. Op denigrerende wijze zingen 60.000 Arsenal-fans: ´Against Old School Football´.

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com