Over het boek

Het boek is uitgegeven worden in samenwerking met de Supportersvereniging van FC Groningen.

Op de foto sta ik naast John de Jonge (links), voorzitter van de supportersvereniging. Het mag dan mijn boek zijn, hij is van onschatbare waarde geweest in het tot stand komen van het boek. Uiteraard omdat samen met de supportersvereniging het boek uitgegeven is en alles in samenspraak met John is gegaan. Maar dat is lang niet alles. Tijdens het proces bracht hij mij veelvuldig in contact met ex-spelers van FC Groningen, gaf hij tips voor supporters met bijzondere FC-verhalen en had hij ook een belangrijk aandeel in het redigeren van het script. Het zoeken naar een drukker, het organiseren van de boekpresentatie, kortom, alles wat er zoal geregeld moet worden om een boek goed de markt in te krijgen. Met alleen een goed verhaal schrijven ben je er namelijk nog lang niet.

Hoe gaat het eruit zien?

Het verhaal gaat door de hele tijd heen, van GVAV tot nu. Wel ga ik vliegensvlug door het GVAV-tijdperk en begint het echte verhaal vanaf beginjaren '80.

Iedere hoofdstuk begint met een korte "eigen" inleiding en worden vervolgens onderverdeeld in de subtitels "Vanachter de Hekken" en "Ondertussen op het veld".

Vanachter de hekken: Hier komt een supporter aan het woord. Zijn of haar hele "FC-leven" komt aan bod maar het verhaal is altijd gericht op het seizoen, periode, of wedstrijd waar het betreffende hoofdstuk over gaat.

Ondertussen op het veld: Nu komen de spelers aan het woord. Per hoofdstuk zijn dit altijd meerdere spelers die in de tijd waar het hoofdstuk over gaat voor de FC gespeeld hebben. 

U begrijpt het vast al. Hoe hebben de verschillende supporters het wel en wee van de FC beleeft aan de ene kant van het hek, en hoe hebben de spelers ditzelfde aan de andere kant ervaren, op het veld?

Voor dit project heb ik 35 supporters gesproken en 57 ex-spelers van FC Groningen aan de tand mogen voelen.

Hans Nijland, Henk de Haan, Roc McDonald, Johan Tukker, Jos Roossien, Martin Drent, Ron Jans, Mile Krstev, Erik Nevland, Bruno Silva, Kees Kwakman, Michael de Leeuw, Tim Sparv, Thomas Enevoldsen, Hedwiges Maduro, Yoëll van Nieff, Sergio Padt en vele anderen vertellen over hun belevenissen met de FC in "Van gammel hek naar stevig beton".

 

 

 

 

www.ferdidelies.nl (since 2010)  |  ferdidelies@home.nl