Van en Voor Villafans 

Het gaat goed met Aston Villa Football Club? (Februari 2013)

Diverse invloeden hebben bij mij behoefte opgewekt om dit stuk te gaan schrijven. Sportief gezien gaat het niet goed met onze club, de resultaten vallen immers flink tegen.
Desondanks is er bij mij een positief gevoel ontstaan over het wel en wee bij Villa en dan vooral kijkend naar het totaal plaatje.

Jullie zullen ongetwijfeld de ontwikkelingen bij Cardiff City gevolgd hebben. Een club dat andere clubkleuren heeft gekregen en straks ook onder een andere naam verder gaat. In één woord verschrikkelijk voor de echte supporter, welke zich totaal niet meer kan identificeren met wat ooit zijn club was. Dat is mijn eerste punt! Dit is bij Aston Villa totaal niet aan de orde.

Onze Amerikaanse eigenaar in de vorm van Randy Lerner krijgt nog de meeste kritiek te verduren van de Villa-fans. In Paul Lambert hebben de meeste fans nog volop vertrouwen.
Ik waag deze kritiek ´onterecht´ te noemen.
Randy Lerner kwam bij onze club binnen en het eerste wat hij deed was Martin O´Neill binnen halen. Beide mannen krijgen achteraf veel kritiek. Ook dat wens ik onterecht te noemen. Randy Lerner koos ervoor om op korte termijn succes te hebben en gaf Martin O´Neill de vrije hand. Het werkte. Villa werd na het eerste seizoen telkens 6e in de Premier League, speelde in Europa en haalde de finale van de League Cup en de halve finale van de FA Cup welke met veel pech niet gewonnen werden.
Martin O´Neill dacht desondanks groter dan de Europa League en wilde met Villa de Champions League in. Dit op dezelfde manier als Tottenham Hotspur heeft gedaan, dat sportief gezien een gelijkwaardige club van Villa was ten tijde van het aanstellen van O´Neill. Hij deed daarin wat daarbij hoort en sloot dure contracten af met grote spelers. Hetgeen waar hij vandaag de dag nog veel kritiek op krijgt en weer zeg ik: ´onterecht´.
De enige kritiek dat ik op Lerner heb, is dat hij wat dit betreft A gezegd heeft en geen B. O´Neill was zichtbaar aan het bouwen, maar moest elk seizoen zijn beste speler verkopen. De ruil met Milner en Ireland was de druppel en O´Neill vertrok. Achteraf gezien kunnen we concluderen dat hij gelijk heeft gehad en ook ´gezien´ heeft, dat Villa op deze manier niet verder vooruit te helpen was. Lerner had O´Neill moeten supporten zoals hij nu bij Lambert doet. Dat was in 2008 waarschijnlijk toch de afspraak geweest.
Martin O´Neill dacht groter dan Randy Lerner en Aston Villa. Hij dacht op een hoger niveau waar de club en de voorzitter schijnbaar niet klaar voor waren.

Dit korte termijn plan en denken was daarmee mislukt. Ik sla de periodes onder Houillier en McLeish voor het gemak even over. Ik wil graag duidelijk maken dat Lerner met het aantrekken van Paul Lambert en het bijpassende beleid nu op de langere termijn denkt. Ik heb eens op AVTV een reportage over Lerner gezien. Daar kwam duidelijk in naar voren dat de man aan de traditionele eigenschappen van onze club denkt. Hij bewijst dat ook. Op Villa Park kreeg ik te horen dat er plannen klaar liggen om de North Stand uit te gaan breiden, maar dat dit in de ijskast is gezet omdat Villa Park momenteel nagenoeg nooit meer uitverkocht is. The Holte End en alle facetten dat Villa Park zo bijzonder maakt blijft daarmee behouden. Randy Lerner komt niet met plannen om de befaamde clubkleuren of iets in die trend te gaan veranderen. Zeer waardevol als je het mij vraagt. Daarmee onderscheid Villa zich van clubs als Chelsea, Manchester City en nu dus Cardiff City.

Feyenoord krijgt veel waardering over de manier waarop het heeft bezuinigd en waarop het te werk is gegaan. Dit is vergelijkbaar met Villa, met dat verschil dat Feyenoord het in de Eredivisie ongestraft kon doen en dat dit voor Villa op het niveau van de Premier League moeilijker blijkt.
Met het aantrekken van Paul Lambert heeft Lerner en de zijnen een uitstekend passende keuze gemaakt, gepaard aan het beleid wat de club wil gaan bewandelen.
Randy Lerner krijgt van de supporters kritiek omdat hij niet veel in de club geïnvesteerd zou hebben. Totaal ongepast! Darren Bent en Charles n´Zogbia waren samen 30 miljoen en tel het team van O´Neill daar eens bij op! Daarnaast bouwde Lerner één van de modernste trainingscomplexen ter wereld. Bodymoor Heath werpt al zijn vruchten af, want de reserves zijn al minimaal (uit mijn hoofd) tweemaal kampioen geworden. Villa brengt daarnaast momenteel veel en goede jeugdspelers voort.

Terug naar Paul Lambert. Hij past naar mijn inzien uitstekend bij dit beleid. Lambert had enorm veel succes bij Norwich City, welke hij van de League One naar de Premier League heeft gebracht. Dit deed hij door voornamelijk Football League-spelers aan te trekken met potentie.
Het zelfde doet hij nu bij Aston Villa. Ook ik vraag me af of dit voor dit seizoen wel genoeg is. Villa zit al op Premier league niveau en de resultaten spreken momenteel voor zich.
Maar toch zie ik potentie en vooruitgang.
Het team krijgt eindelijk vaste vormen en dat is een onmisbaar ingrediënt voor het winnen van wedstrijden. Ook tactisch bevalt Lambert mij wel. N´Zogbia op 10 i.p.v. op de zijkanten is een uitstekende verandering gebleken. Westwood, die vorig seizoen nog League Two speelde met Crewe Alexandra, bekleedt één van de belangrijkste posities op het veld en doet dit steeds beter en was al eens speler van de maand. Lowton lijkt mij eveneens een back met veel potentieel, al twijfel ik nog aan de linkerkant in de vorm van Joe Bennett. Maar daarop ga ik Paul Lambert maar lekker op vertrouwen. Wat hij ziet in Jordan Bowery weet ik ook nog niet, maar ook in dat geval wacht ik lekker af.

Conclusie:

Het is eigenlijk ontzettend leuk om de ontwikkelingen van dit team te volgen. Jonge jongens die in het Claret and Blue spelen en zich steeds beter ontwikkelen op het magische Villa Park onder de eveneens magische naam ´Aston Villa´.
Dat is toch veel leuker en beter dan kampioen worden met Manchester City, de Champions League winnen met Chelsea of eindelijk promoveren met de Cardiff Tigers?

Randy Lerner en Paul Lambert,

Het spijt me dat ik jullie, dit seizoen nog, in twijfel heb genomen en dat ik zelfs nog om het ontslag van vriend Paul gevraagd heb. Maar fouten zijn er om toegegeven te worden en excuses zijn er om gemaakt te worden.
Jullie willen op een gezonde en leuke manier Aston Villa vooruit helpen. En gaan we per ongeluk achteruit de Championship in? Dan nog blijf ik Aston Villa, als jullie er ook voor blijven zorgen dat Aston Villa ook daadwerkelijk Aston Villa blijft.

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com