We are the Town!

De wedstrijd bevond zich ongeveer halverwege de eerste helft als Alan McLoughin besluit te schieten. Luttele seconden later verdwijnt het speeltuig in het doel. Het publiek wordt uitzinnig van blijdschap. Swindon Town is hard op weg om voor de eerste keer in de geschiedenis van de club te promoveren naar de hoogste afdeling van het Engelse voetbal. Maar niets blijkt minder waar. Amper een week later komt de FA met een voor Swindon Town dramatische beslissing. Door financiële achterstalligheid worden The Robins niet toegelaten tot de First Division. Het is het seizoen 1990/1991.

Maar onder speler/manager Glenn Hoddle promoveert Swindon Town in 1993 uiteindelijk toch naar de Premier League. Het wordt het enige seizoen van de club op het hoogste niveau, want Town degradeert als nummer laatst met maar 30 punten en slechts 5 overwinningen na één seizoen alweer uit de Premier League.

Swindon Town valt daarna in een diep zwart gat. Het seizoen daarop degradeert de club meteen weer uit de League die nu door het leven gaat als de Championship. Daarna fungeert de club als jojo door de Engelse divisies heen en speelt het zelfs een seizoen in de League Two, het 4e niveau.

'We hebben veel slechte managers gehad maar ook veel goede. We hebben redelijk goede voetballers gehad maar nog meer slechten. We hebben vele systemen geprobeerd maar het was nooit lang de juiste. We hebben alle hoeken van de Football League gezien maar nog maar weinig de goede. We waren soms best goed maar meestal zijn we 'crap'.'

Life as a Robin

'Maar dacht je ondanks dit alles dat ik zou willen ruilen met een Chelsea-fan?' You must be bloody kidding!

Om te beginnen die kick-off tijden. Wij spelen op de vertrouwelijke zaterdagmiddag of op de dinsdagavond. We hebben niet te maken met die verschrikkelijke wedstrijden op de zondag die gespeeld worden als mijn vrouw net de lunch op tafel heeft neergezet. Wij hebben niet te maken met tijdstippen van kick-offs welke totaal niet parallel lopen met de treintijden. Hoe vaak heb ik die Arséne Wenger daar niet over horen zeiken. Maar over die 50 miljoen televisiegelden heb ik hem nooit horen klagen.

Een ander voordeel van het supporten van een waardeloos team zijn niet alleen de ticketprijzen maar ook het verkrijgen van die tickets. Het is tegenwoordig gemakkelijker om de Big Ben af te breken en te herbouwen dan om een ticket van pakweg Liverpool FC te krijgen. Dat heb ik overigens eens geprobeerd...

Bij Swindon Town heb je echt het gevoel dat je bij de familie behoord. Dat gevoel heb je echt niet bij de Liverpools, Chelseas en Arsenals van deze wereld. Ik kan bij thuiswedstrijden 10 minuten voor de aftrap richting het stadion lopen. Na een bezoek aan de clubshop en een snelle pint heb ik nog steeds tijd voor een plasje en dan ben ik nog steeds op tijd voor de kick-off.

Ik hoef bij Swindon Town geen member te zijn om te voelen dat ik bij de club hoor. Ik zie dan misschien veelal slecht voetbal maar als we dan een keer winnen dan winnen we ook echt. Toen Chelsea de Champions League won keek ik de finale in mijn plaatselijke pub. Je weet wel, de mooiste prijs die je als club kunt winnen. Toen het eindsignaal klonk en Chelsea had gezegevierd zag ik in diezelfde pub iemand met een Chelsea-shirt rustig een krantje lezen! Dat was bij ons wel anders toen wij in 2012 kampioen werden van de League Two! In 1969 wonnen wij de League Cup door Arsenal met 3-1 te verslaan. Ik zeg je, ik weet meer wedstrijdmomenten van toen op te noemen dan de gemiddelde Chelsea-fan van hun finale van 2012 tegen Bayern München!

Als je Manchester City support omdat je in Manchester geboren en getogen bent kan ik dat begrijpen. Maar niet als je dat geworden bent door enkel en alleen naar de ranglijst te kijken, dan heb je voetbal verkeerd begrepen. Aanstaande zaterdag zullen we misschien met 1-3 verliezen  van Shrewsbury Town. Ook dan zou ik niet willen ruilen met een fan van Manchester United of Arsenal. Want er komt weer een dag dat we een wedstrijd zullen winnen. En winnen wordt bij ons nog gevierd als winnen.'

Andy Wyatt, Swindon 2013
www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com