HET WIMBLEDON VAN  2011

 

Het is zaterdagochtend en het weer is ´nazomers´ te noemen. Ik besluit de tuin winterklaar te maken op deze weer nieuwe matchday. Dat gevoel van matchday had ik immers al 3 weken niet gehad. Het begon met zo´n vervelende interland weekend met Manchester City-uit die erop volgde. Maar die wedstrijd is niet leuk meer als je al vooraf weet dat je kansloos bent. Vandaag is dat anders. West Bromwich thuis moeten we pakken. Net als Shay Given een paar uur later zou doen met zijn keepershandschoenen, trek ik mijn tuinhandschoenen aan en bedenk me wat de opstelling zou gaan worden. Het wordt weer een sleutelwedstrijd vanmiddag. Een wedstrijd die uitmaakt of je het seizoen nou goed, matig of slecht begonnen bent. Zo´n wedstrijd is dit seizoen al vaker gepasseerd, maar als je steeds gelijk speelt, en andere ploegen doen dit ook dan blijf je erin hangen. Winnen van The Bagees en we staan er goed bij! Ondertussen is het onkruid met gelijke mate uit de grond verrezen. Gelijk? Als dat het maar niet weer wordt vanmiddag.

Na eindelijk die verrekte tuin winterklaar te hebben gemaakt ga ik eens goed voor de early kick-off zitten. Wolves v Swansea brengt mij een lekkere wedstrijd in de huiskamer. Heerlijk, straks komt Villa en daarna Liverpool v Norwich nog live op Sport 1. Ik verheug me er al maar meer op.

Villa begint goed aan de wedstrijd en ik hoop daarin op een tweetal zaken. Dat de sceptischi vanmiddag geen reden vinden om McLeish en N'Zogbia af te branden. Het lijkt er in ieder geval niet op. Villa komt op 1-0 en dat hebben de buren geweten. Maar dan eindigt het matchday-gevoel volledig. Een linesman (die notabene een WK finale vlagde) ziet iets wat niemand anders zag. Zelfs West Bromwich's Olsson kijkt blij verrast. Zijn team krijgt een penalty en Villa's Chris Herd een rode kaart. Het keerpunt in de wedstrijd. En scheidsrechter Dowd? Wat weet ik nog goed hoe je ons naaide in de halve finale van de FA cup tegen Chelsea een paar jaar geleden.

Ik ben zelf op betrekkelijk hoog niveau assistent scheidsrechter geweest. Het eerste wat scheidsrechters altijd tegen me zeiden was het volgende: 'Blijf van die penalty-beslissingen af! Alleen als je 1000 procent zeker weet geef je me het advies!' Deze Linesman kan dat nooit 1000 procent zeker geweten hebben. Dat is een simpele constatering. Iets wat niet gebeurt is kan je niet zeker weten.

Ja, Villa was na de rode kaart simpelweg slecht en inspiratieloos, terwijl dit een reden moet zijn om een tandje erbij te zetten. Maar iedereen die gevoetbald heeft snapt dat een ploeg mentaal een dreun te verwerken krijgt. Een onzichtbaar iets dat in de koppies sluipt.

Kan ik McLeish nu nog verdedigen? Tja, voor dit voorval speelde zijn team meer dan behoorlijk. Dit is nou het risico wat het management van Villa genomen heeft. Geef de kritischi een stok om te slaan en men wacht wel af. In dit geval gaf een linesman z'n vlag aan het publiek. 'Hier sla McLeish maar op z'n muil', scheen hij gezegd te hebben. Het managen van een voetbalclub lijkt mij het mooiste baantje ter wereld. Maar wat ben je afhankelijk. Want een scheidsrechtelijke dwaling kan uiteindelijk leiden tot het begin van je ontslag.

Linesman. Een 'adviserende' functie. Deze man maakte er een 'beslissende' functie van. Met een moeilijk programma voor de boeg begin ik nu echt op weer een saai seizoen in de middenmoot te geloven met andermaal een uiterst kritisch Villapubliek. Linesman: 'Bedankt voor het vergallen van niet alleen een wedstrijd, maar voor het hele weekend.

Liverpool v Norwich? Ik heb er geen zin meer in.

 

Laatst bijgewerkt: eind 2011

 

www.engels-voetbal.nl (since 2010)  |  engelsvoetbal@yahoo.com